sábado, 30 de octubre de 2010

SESSIÓ 6

Data: 14 d'octubre de 2010
Durada: 1h30' aproximadament ( de 10h30' a 12h)
Lloc: Sala Multisensorial i sala de dia del grup
Participants: Usuària 2, fisioterapeuta i jo mateixa a la sala multisensorial. A la sala de dia del grup; tots els usuaris del grup (5), l'ATE i jo mateixa
Dirigit: Usuària 2
Fites:
Objectiu: Observar la conducta de la Usuària 2, abans, durant i després de l'activitat de Sala Multisensorial
Com aconseguir-ho: Anotant la conducta abans i després emprant les notes de camp i utilitzant el registre de la sala durant l'activitat.
Activitats:
1. Prendre notes de camp
2. Emplenar els ítems que em permeti del qüestionari
3. Realitzar el registre de la Sala Multisensorial
Desenvolupament:
Vaig a la sala de dia del grup a les 10h30'. La usuària ja ha seguit el control d'esfínters i es troba asseguda al sofà, amb la mà al boca. La saludo i li dic que en una estona anirem a la sala. No obtinc cap tipus de resposta. Estic una estona parlant amb l'ATE i recordant-li que la observació és pel del Pràcticum. Cap a les 11h ve el fisioterapeuta a buscar a la Usuària i tots tres anem a la sala,
Allí s'acomoda al matalàs d'aigua i comença la sessió amb música suau , llums i estímuls tàctils.
La Usuària es mostra relaxada, somriu i en cap moment es posa la ma a la boca o s'apreta l'ull. Hi ha moments en que toca els objectes i altres tant sols mira les llums.
Finalitza la sessió i tornem a la sala de dia. La usuària camina cap el sofà i s'asseu. Somriu. Jo, vaig omplint el registre de la sala i una vegada he finalitzat, parlo amb l'ATE sobre aspectes del qüestionari d'observació. Em despedeixo i li dono les gràcies per la seva col·laboració.
Recursos:
Materials: Qüestionari, registre de la sala i notes de camp
Funcionalitat i eficàcia: el qüetionari d'observació contempla aspectes generals sobre les activitats d'oci i lleure. Per aquest motiu és necessari parlar amb els ATE i cercar documents per omplir-lo correctament.
El registre de la sala de dia, contempla tots els aspectes a tenir en compte per l'activitat.
Avaluació:
Resultats obtinguts: satisfactoris atesa la resposta de la usuària amb l'activitat
Sensacions: que és una activitat molt beneficiosa per la usuària
Observacions:
Anècdotes: la sala multisensorial és altament relaxant així que quan hem finalitzat la sessió, la que ha sortit totalment relaxada i endormiscada he estat jo.
Videografia interessant: http: estimulaciontemprana.fullblog.com.ar/post/estimulacion-multisensorial-231215460148/

SESSIÓ 5

Data: 13 d'octubre de 2010

Durada: 2h 30' aproximadament ( de 10h a 12h30)

Lloc: dependències del servei ( principalment office i bugaderia)

Participants: Usuària 1, personal de neteja i ja mateixa

Destinataris: Usuària 1

Fites:

Finalitat: L'objectiu que persengueixo és observar a la Usuària 2 en una de les activitats que realitza amb més freqüència, que és la d'ajudar al personal de neteja.

Com ho aconseguiré: duent a terme una observació en la que aniré omplint els ítems de la graella que l'activitat en si em permeti.

Objectiu:

1. Determinar, a grans trets, el nivell de satisfacció que li suposa a la Usuària dur a terme aquesta activitat.

Activitats:

1. Aplicar el qüestionari d'observació

Desenvolupament:

A partir de les 10h em poso a l'office ( zona adjacent a la cuina) on es renten els plats i es preparen els carros per l'hora de dinar. La Usuària 1, s'aixeca de la cadira del menjador de manera autònoma, ve a l'office i s'agafa un davantal tot dient " hay mucho trabajo". Comença a passar els plats i vasos per aigua i a desar-los en les safates que després es posen al rentavaixelles. A l'estona, venen 2 usaris més del seu grup, que també realitzen aquesta activitat. Entre els tres i amb ajuda d'un membre del personal de neteja van netejant tots els estris i desant-los al seu lloc. Durant aquesta estona diu poca cosa, més que res, mormola.
A les 10h30', el personal de neteja esmorza i la Usuària 1 s'asseu amb elles. Li preparen un cafè amb llet i galetes i s'ho menja, mentre va seguint la conversa del personal.
Ella sembla que escolti i estigui al cas, però de fet sol parla si li fan una pregunta directa. Si no, de tant en tant, diu alguna cosa però sense relació amb la conversa.
A les 11h finalitza l'esmorzar i ella s'aixeca i marxa al rentador. Allí posa la roba rentada a l'eixugadora i la treballadora de bugaderia posa en marxa la màquina. Una vegada la roba ja està preparada, obre la porta i la desa als carros de roba neta ( que a la tarda es plegarà, planxarà i desarà als armaris de cada usuari). Fins les 12h30' realitza aquesta tasca, amb l'excepció que agafa el cubell amb esponges netes i passa per tots els grups ( 13) perquè les ATE agafin les que necessiten per dutxar a la tarda i al matí del dia vinent.
Avui, sóc jo qui l'acompanyo tot portant el carro de tovalloles netes per repartir pels grups. La resta de dies va amb l'encarregada del rentador que realitza la mateixa tasca que jo mateixa i porta les claus per accedir al segon pis usant l'ascensor.
Durant la distribució d'esponges i tovalloles, la Usuària, m'agafa les mans, em toca l'anell, diu "eso no se pide" i "eso no se coge", parla que la setmana que ve vindran a veure-la ( no és cert), que aquí la quieren , que un dels seus monitors és muy bueno,...En definitiva, se la veu contenta i satisfeta.
A les 12h30' marxa a la sala de dia del seu grup de referència.

Recursos:

Materials: Qüestionari adaptat de l'Escala GENCAT i notes de camp
Funcionalitat i eficàcia: el qüestionari tot i anar-me bé, no permet enregistrar tots els ítems, així havent-ho previst he obtingut la informació dels ATE i de la documentació pròpia de la Usuària.

Avaluació:

Resultats obtinguts: Satisfactoris en relació a aquesta activitat. Si més no, la Usuària en realitza moltes més, algunes de les quals podreé observar i altres no.
Sensacions: la sensació principal és que la Usuària està satisfeta amb la tasca que realitza. Potser algú pot pensar que treballa de forma gratuïta, però realment és el que li agrada fer. Ella es sent útil i obté recompenses, ja que el personal li fa regals de tant en tant.
Conseqüències dels acords: El personal s'ha comportat com sempre ja que estan acostumats a veure'm a diari.
Conceptes i procediments: De nou cal fer referència a l'assignatura de Mètodes, dissenys i tècniques d'investigació en educació, en tant als procediments d'observació com de prendre notes de camp.

Observacions:
Anècdotes: com que he anat a la bugaderia, la responsable en aquell moment m'ha comentat que tenia poc producte per rentar i que s'havia d'avisar al proveïdor. En dir-li que encara que estava al Servei, no estava treballant, m'ha demanat que sis plau truqués, no fos que es quedessín sense. Com que trucar em suposa 2 minuts, ho he fet i tothom content.

sábado, 23 de octubre de 2010

SESSIÓ 4

Data: 7 d'octubre de 2010
Durada: 1 hora aproximadament ( de 7h30' a 8h30')
Lloc: Sala de bany del grup de referència de la Usuària 2
Participants: Usuària 2 i el seu grup de referència, usuaris d'un altre grup, 2 ATE i jo mateixa
Destinataris: Usuària 2
Fites:
Finalitat: Durant aquesta sessió pretenc fer una primera aproximació a l'activitat d'higien i cura personal tenint en compte les vuit dimensions de l'Escala GENCAT.
Cóm podem aconseguir-ho?: al igual que en la sessió 2, realitzo el qüestionari que he elaborat adaptant l'Escala GENCAT a la realitat del centre residencial.
Objectius:
1. Obtenir una valoració general de l'activitat d'higiene i cura personal i relacionar-les amb les dimensions de l'Escala GENCAT
Activitats:
1. Aplicar el qüestionari derivat de l'Escala en l'activitat d'higiene i cura personal.
Desenvolupament:
A les 7h30' vaig a la sala de bany amb el qüestionari i vaig anotant les respostes en relació a aquesta activitat. Val a dir que ja l'he modificat tenint en compte les necessitats detectades en la sessió 2 amb la Usuària 1.
Li pregunto a l'ATE alguna qüestió relacionada amb l'activitat però que no es pot observar en aquell moment , com per exemple cóm reacciona quan la depilen o li tallen els cabells.
A les 8h30' la usuària ja està completament arreglada. Li dono les gràcies a l'ATE i em despedeixo fins l'hora d'esmorzar.
Recursos:
Materials i recursos utilitzats: Qüestionari adaptat de l'Escala GENCAT
Funcionalitat i eficàcia: correcta doncs em permet avaluar aquesta activitat en torn a les vuit dimensions de l'Escala
Avaluació:
Resultats obtinguts en la sessió: una visió aproximada de l'activitat d'higiene i cura personal segons l'Escala GENCAT
Grau de satisfacció: notable
Sensacions que s'han tingut: un altre cop tinc la sensació que amb la usuària 2 serà més difícil dur a terme la intervenció ja que es mostra passiva en quasi tot el procés.
Conseqüències dels acords adoptats: positives doncs l'ATE ha actuat com sempre, tal i com havíem acordat.
Conceptes i procediments utilitzats: observació
Assignatura: en aquesta fase, al igual que en la sessió 2 cal fer referència a l'assignatura de Mètodes, dissenys i tècniques d'investigació en tant als procediments d'observació.
Habilitats afectiu-socials posades en pràctica: habilitats comunicatives amb l'ATE en tant que aquesta observació no manté cap relació amb la meva tasca habitual així com que es tracta d'avaluar el procés d'higiene i cura personal de la Usuària 2 segons l'escala proposada per la Generalitat per determinar l'índex de qualitat de vida.

SESSIÓ 3

Data: 6 d'octubre de 2010
Durada: 1 hora aproximadament ( de 10h30' a 11h30')
Lloc: sala de dia del grup de referència de la Usuària 2
Participants: Usuària 2, el seu grup de referència, 1 ATE i jo mateixa
Destinataris: Usuària 2
Fites:
Finalitat: determinar l'índex de qualitat de vida de la Usuària 2 segons l'Escala GENCAT
Cóm podem aconseguir-ho?: Aplicant l'Escala GENCAT
Objectius:
1. Obtenir l'índex de qualitat de vida del que disposa la Usuària 2 al centre residencial
2. Determinar quines són les dimensions que obtenen la puntuació més baixa i on caldrà intervenir
3. Iniciar un procés reflexiu en tant a la futura intervenció
Activitats:
1. Aplicació de l'Escala GENCAT a la Usuària 2 amb l'objectiu de determinar l'índex de qualitat de vida així com el grau en cadascuna de les vuit dimensions
Desenvolupament:
Després de l'activitat d'esmorzar i havent finalitzat el control d'esfínters vaig a la sala de dia del grup de referència de la Usuària 2. Tot i haver-li explicat a l'ATE que estic realitzant el Pràcticum, li recordo el tema i li demano permís per estar una estona al grup passant l'Escala GENCAT. Li torno a demanar si tindrà algun inconvenient en contestar-me alguna pregunta si tinc dubtes a l'hora de fer el qüestionari. L'ATE em diu que cap problema.
Durant l'estona que estic a la sala li consulto si la usuària mostra símptomes de depressió (ítem 2), si escull com passar el seu temps lliure ( ítem 44) o si mostra dificultats per resoldre amb eficàcia els problemes que se li presenten (ítem 30).
Una vegada finalitzo l'Escala, li dono les gràcies a l'ATE i li comento que en les properes setmanes li faré una entrevista.
Recursos:
Materials i recursos utilitzats: Escala GENCAT
Funcionalitat i eficàcia: l'Escala proporciona una visió global sobre l'índex de qualitat de vida de l'usuari i determina quines són les dimensions amb major o menor puntuació.
Avaluació:
Resultats obtinguts en la sessió: positius. S'obté una puntuació estàndard Total de 57 que es correspon a un índex de qualitat de vida de 78 i un percentil 5.
Grau de satisfacció: Notable
Sensacions que s'han tingut: La sensació del resultat obtingut és que amb la Usuària 2 hauré d'esforçar-me molt més a l'hora de dissenyar activitats per augmentar el seu índex de QdV, doncs el seu grau de retard mental és profund i no disposa de llenguatge verbal ni quasi intenció comunicativa.
Bibliografia interessant:
  • Verdugo, M. A. ( 2008). ESCALA GENCAT. Formulari i Manual d'aplicació de l'Escala GENCAT de Qualitat de Vida. Generalitat de Catalunya. Departament d'Acció Social i Ciutadania.

SESSIÓ 2

Data: 5 d'octubre
Durada: 1 hora aproximadament (de 7h30' a 8h30')
Lloc: Sala de bany de la Usuària 1
Participants: Usuària 1, usuaris del mateix grup de refència, usuàris d'un altre grup, 2 Auxiliars Tècnics Educatius ( ATE) i jo mateixa
Destinataris: Usuària 1
Fites:
Finalitat: Fer una primera aproximació a l'activitat d'higiene i cura personal tenint en compte les vuit dimensions de l'Escala GENCAT
Com podem aconseguir-ho?: A fi de poder valorar la qualitat de vida de la Usuària 1 he concretat o modificat algunes de les qüestions de l'Escala GENCAT per poder aconseguir dades concretades en el context del centre residencial amb la intenció que posteriorment hem permetin fer l'avaluació individualitzada de la qualitat de vida de la Usuària d'acord amb el context.
Objectius:
1. Obtenir una valoració de l'activitat d'higiene i cura personal en tant a les dimensions de l'Escala GENCAT contextualitzades al centre reidencial
Activitats:
1. Aplicar el questionari d'observació adaptat de l'Escala GENCAT en l'activitat d'higiene i cura personal
2. Prendre notes de camp
Desenvolupament:
Prèviament a la sessió d'observació realitzada vaig comentar amb l'ATE responsable de l'activitat el meu objectiu durant la sessió i li vaig ensenyar el qüestionari. Atès que el centre és el meu lloc de treball habitual la meva presència no ha suposat cap irrupció important en la marxa normal de l'activitat ni per part dels usuaris ni dels ATE.
En aquesta sessió em limito a complimentar el qüestionari alhora que anoto els aspectes que cal matissar o ampliar del mateix.
Recursos:
Materials i recursos utilitzats: Qüestionari adaptat de l'Escala GENCAT
Funcionalitat i eficàcia: el qüetionari m'és funcional però a partir de la observació en el context concret m'adono que es poden matisar molts aspectes a fi de poder dissenyar una intervenció més adaptada als recursos i necessitats de la Usuària.
Avaluació:
Resultats obtinguts en la sessió: Una visió bastant aproximada de l'activitat en funció de les dimensions de l'Escala.
Grau de satisfacció: Notable
Sensacions: la sensació ha estat de satisfacció en referència a l'apdaptació que he realitzat de l'Escala doncs tot i poder concretar més certs aspectes, el qüestionari elaborat era complert. Tanmateix, penso que si tot aquest projecte segueix endavant satisfactòriament, disposarem d'una eina útil per adaptar els Programes d'Atenció Individual de tots els usuaris i potenciar, en la mesura del possible aquelles dimensions amb puntuació més baixa.
Conseqüències dels acords adoptats: han estat positives doncs havia pactat amb l'ATE que desenvolupés l'activitat com habitualment ho fa, i així ha estat.
Conceptes i procediments utilitzats: tècnica d'observació, notes de camp
Assignatura: Mètodes, dissenys i tècniques en investigació psicològica.
Habilitats afectiu-socials posades en pràctica: habilitats comunicatives a l'hora d'explicar l'objectiu de la sessió i capacitat empàtica en deixar clar a l'ATE que aquesta observació no mantenia cap relació amb la seva labor i que es tractava d'avaluar el procés d'higiene i cura personal de la Usuària 1 en relació al qüetionari d'observació que havia realitzat.
Observacions:
Principals dificultats amb les persones, temps, mitjans i materials utilitzats: La dificultat principal ha estat explicar als usuaris que s'han assegut al meu costat què estava fent i que necessitava una mica de silenci per poder fer-ho.
Anècdotes de la sessió: la Usuària 1 es troba incorporada en un dels grups amb major grau d'autonomia on la majoria d'usuaris disposen de capacitat comunicativa verbal. Aquest fet ha suscitat que algun dels usuaris s'atansés a mi i s'assegués al meu costat tot dient " què escriu tant avui la Miró...." o " hui, hui,...ara vindrà el jefe i tots al carrer..."

SESSIÓ 1

Data: 4 d'octubre de 2010
Durada: 1 hores aproximadament ( de 10h30' a 11h30')
Lloc: despatx de tècnics
Participants: Usuària 1 i jo mateixa
Destinataris: Usuària 1
Fites:
Finalitat: Determinar el nivell de qualitat de vida de la Usuària 1 segons l'Escala GENCAT
Com podem aconseguir-ho?: Aplicant l'Escala GENCAT
Objectius:
1. Obtenir el nivell de qualitat de vida de la Usuària 1 al Servei Residencial
2. Determinar quines són les dimensions que obtenen puntuació més baixa i que per tant, caldria reforçar
3. Iniciar un procés reflexiu en tant a la futura intervenció
Activitats:
1. Aplicació de l'Escala GENCAT a la usuària 1
2. Entrevista amb la usuària per concretar algun ítem de l'Escala
Desenvolupament:
Després d'esmorzar li demano a la Usuària 1 si vol venir al despatx una estona per ajudar-me en una tasca que m'han encomanat.
Ella accedeix molt contenta tot dient " soy psicóloga,...a trabajar". Mentre preparo el questionari li deixo el Manual, que ella fulleja molt concentrada. Li pregunto si vol escriure "un carta" ( ho demana moltes vegades tot i que omple el full amb la mateixa paraula i després me'l dona perquè l'enviï per correu). Ella comença a escriure i jo vaig omplint el formulari. de tant en tant li vaig alguna pregunta relacionada amb els ítmes com per exemple " ¿ Estas contenta con tus compañeros de classe?, ¿ Tienes ganas de ir a natación? o ¿ Te deja dormir tu compañera de habitación?". Respon ràpidament a cada qüestió però acte seguit enllaça les respostes amb les seves idees paranoides del tipus " aquí no pagan, no pagan" o " el sábado es mi santo".
Una vegada finalitzo el formulari parlo una mica més amb ella i li dic que m'ha ajudat molt i que si vol, pot marxar. La Usuària 1 s'aixeca de la cadira, em dona el foli que ha escrit i em diu que l'enviï a l'oficina. Li contesto que així ho faré.
Recursos:
Materials i recursos utilitzats: Escala GENCAT
Funcionalitat i eficàcia: l'Escala proporciona una visió global sobre el nivell de qualitat de vida de la usuària i determina quines són les dimensions amb major o menor puntuació, i per tant, actua de guia per la futura intervenció.
Avaluació:
Resultats obtinguts: Positius. S'obté una puntuació estàndard total de 80 que es correspon a un índex de qualitat de vida de 99.
Grau de satisfacció: notable
Sensacions que s'han tingut: d'haver iniciat un procés que requereix molt esforç i reflexió però que pot donar bons resultats en generalitzar-lo a la resta d'usuaris del centre.
Conceptes i procediments utilitzats: fer partícip a l'Usuària, empatia, cordialitat, augment de l'autoestima de la usuària demanant la seva ajuda per realitzar la tasca, entrevista, lliure expressió dels seus pensaments o sentiments.
Assignatura: Mètodes d'invetigació en educació.
Bibliografia interessant:
- Verdugo, M.A. i cols (2008). ESCALA GENCAT. Formulari i Manual d'aplicació de l'Escala GENCAT de Qualitat de vida. Generalitat de Catalunya. Departament d'Acció Social i Ciutadania.

jueves, 21 de octubre de 2010

BENVINGUTS

Hola companys,
Us vull donar la benvinguda al meu blog del pràcticum. Espero i desitjo que tots aprenguem molt i aconseguim el que volem.
Una abraçada molt gran i ànims...que ja ens queda poc!!!!